середу, 30 серпня 2017 р.

Кава еспресо

Кава еспресо і як його приготувати

Що ж таке, насправді кави? Адже при виборі цього напою важливо вміти правильно вибрати сорт, ступінь обжарювання і про це знають не тільки професіонали. Але, варто пам’ятати, що справжні фахівці в області кави ніколи не використовують ароматичні добавки.
Спеціалістом вважається той, хто може зварити правильний еспресо. У першу чергу потрібно вибрати правильні зерна, добре їх змолотити, а потім зварити. Звичайно ж, зварити хороший еспрессо може кофемашина, але вибрати добре зерно — це вже майстерність.
Зміст:
  • Від чого залежить якість кави?
  • Хто вважається засновником еспресо?
  • Рецепт в домашніх умовах
  • Інші види еспресо
  • Відео рецепт

Від чого залежить якість кави?

Якість кави залежить від таких факторів: сорт зерна, його цілісність, умови зберігання, смаження, а також термін зберігання. Якщо ви зберігаєте смажену каву, то його потрібно насипати в герметичну упаковку зберігати не більше 18 місяців, але навіть якщо строк на упаковці нормальний, варто перевірити, чи не пошкоджені зерна, в якому вони стані. Щоб відрізнити зіпсовані зерна, потрібно перевірити якого вони кольору, тому що якісні зерна не повинні бути матовими, а мати характерний маслянистий блиск.
Також якість кави залежить від тривалості обжарювання зерен. Якщо легкої обжарювання зерна, то вони мають світло-коричневий колір, навіть трохи жовтуватий, з блиском. Крім того, такі зерна мають характерний аромат і виділяють кислинку. Така обсмажування в більшості випадків використовується для високогірної арабіки. Якщо обсмажування середнього ступеня, то зерна виходять коричневими з характерним блиском. Кава більш насичений, з важкуватим смаком. Така обсмажування використовується в основному для капучино. Темна обсмажування робить зерна темно-коричневими, а кава стає гірким, міцним і густим. Саме з таких зерен робиться кави еспресо. Що стосується дуже темних зерен, то вони використовуються в каву по-східному або по-турецьки. Такі зерна дуже чорні і випромінюють яскраве кавовий аромат.
Але, навіть при правильній обжарке, смак кави еспресо залежить від того, арабіку використовували або робусту. Арабіка ж дає напою аромат і красиву пінку. Робуста ж, у свою чергу, додає міцність і щільність. В основному еспрессо робиться із суміші декількох сортів арабіки та робусти. На упаковках з таким кава повинна бути маркування, що позначає суміш. Але існують такі сорти арабіки, які повинні використовуватися соло.
Професіонали кавовій індустрії радять додавати доппинги вже в готовий напій. Такими добавками можуть бути лікери, сиропи або прянощі. Якщо ви хочете самостійно приготувати еспресо, кава з ароматизаторами краще всього не використовувати. Так як це хімічні добавки, то не відомо як вони себе поведуть, якщо в каві додати воду 90 градусів під тиском 15 бар. Саме таким способом готується справжній еспресо. Тим більше, що часто під ароматизаторами ховаються не зовсім якісні та свіжі зерна. Але, справжній якісний еспресо залежить безпосередньо від якості і свіжості зерен.

Хто вважається засновником еспресо?

Еспресо як напій був зварений в 1901 році. Засновником еспресо став Луїджі Беццера, який спорудив першу кавову машину. Такий апарат був створений для економії часу в робочих перервах, тому що вони під тиском пари готували ароматний, підбадьорливий напій за лічені хвилини. Так як засновник був керівником підприємства, то він як ніхто інший зацікавлений у збільшенні виробництва, тому дана машина була першим кроком до досягнення мети. Машина була заснована на використанні води і пари: вода під тиском пропускалася через кавовий порошок, після чого дуже швидко і без найменших зусиль готувався ароматний кави. Ще ароматний кави виходив дуже міцним, насиченим і смачним. Також з’явився ще один плюс — за допомогою пари можна було приготувати відразу ж молоко для кави.
У 1905 році патент на цей винахід придбав Десидерио Павоні, який з того часу вже почав експериментувати з температурою води і пари, а також їх тиском. В результаті експерименту кращим результатом стало тиск у 8-9 бар. Смачний еспресо, приготовлений за рецептом Павоні відомий нам зараз.
Сучасна кавоварка має свої початки з 1947 року, коли почала подавати воду необхідної температури невеликими дозами під тиском 8 бар. Така машина була дуже проста у використанні і мала відносно невелику вартість для промислового використання.
Луїджі Бецера винайшов «Гігантську кавоварку», яка стала незамінною найближчі 50 років. Підставою такого винаходу стало збільшення прибутку, тому що, роблячи свої кавові перерви більш короткими, завдяки такій машині, збільшувалася продуктивність підприємства. Кава еспресо отримав свою назву від італійського слова, яке означає терміновий, швидкий.
Вже 1905 році, коли патент на кавоварку купив Павоні, він зробив її таких розмірів, що можна було використовувати в кафе. Дуже багато для поширення культури кави зробив П’єр Терезио Ардуїнов.
Вже з 1922 року почалося поширення бізнесу кавоварок.
Як вже говорилося раніше, еспресо означає швидкий. Кава еспресо являє собою напій, який славиться в усьому світі. Також вже знаємо, що запатентував вперше таку кавоварку, яка варить еспресо італієць Луїджі Бецера.

Рецепт в домашніх умовах

Хоча у наш час відомо багато рецептів приготування кави в домашніх умовах, і це зовсім не складно і не займе багато часу. Для приготування еспрессо будинку, потрібні такі інгредієнти:
  • кава мелена або в зернах — 2 ч. л.
  • фільтрована вода — 1 стакан
  • цукровий пісок — 1 ч. л.
  • сіль — 0,25 ч. л.
Каву можна придбати вже мелений, він буває дуже хорошої якості, а можна купити в зернах і перемолоти будинку в кавомолці або розтовкти в ступці.
Після цього кава викласти у турку, додати необхідну кількість цукрового піску і солі. Перемішати суміш і поставити на вогонь, щоб добре прогріти. Воду слід додавати в каву після того, як її трохи підігріти, щоб була теплою. Налити кави воду і поставити на невеликий вогонь. Коли кава починає підніматися, зняти з вогню і перемішати чайною ложкою разом з гущею. Потім знову поставити на вогонь. Знову довести до кипіння і різко зняти з вогню. Накрити готовий кави блюдцем і залишити в такому положенні на деякий час, щоб він настоявся. Далі приготувати чашки і розлити по них готовий напій.
Кава еспресо — це міцний напій, приготований з добре просмажених і тонко перемелених кавових зерен. У кавовій машині під тиском 9 бар вода пропускається через кава-порошок. Вода повинна бути 85-90 градусів, а якість напою залежить від тиску, під яким вода пропускається через каву. Якщо взяти дешеві кавоварки, то вони не дадуть доброго еспресо, тому що мають недостатній тиск, а вже кавоварки в професійних барах і кав’ярнях можуть приготувати напій з цієї щільної пінкою. Хороша піна виходить завдяки декільком факторам — кава повинна бути рівномірного помолу і достатньої кількості, вода також необхідної температури, а тиск високий. Звичайна порція кави — 25-30 мл

Інші види еспресо

Існує багато видів кави еспресо і кожен вибере собі на свій смак. Одним з таких видів є Еспресо лунго. Ця кава ще називається по-американськи. Цей еспресо відрізняється тим, що розводиться до обсягу 70-95 мл. Подається такої кави не в кавових чашках, а у великих чашках десь на 150 мл.
Ще є такий еспрессо, як доппіо — це кава з подвійною нормою кава-порошку. Він подається у чашках 50 мл
Еспресо рістретто — це кава, яка готується з додаванням меншої кількості води і виходить дуже міцним і бадьорить. Він наливається в дуже маленькі кавові чашки.

Еспресо макіато — це звичайний еспресо, тільки підфарбований зверху 1 ст. ложкою збитого молока.
Якщо любите каву з вершками, то вам підійде еспресо компанна, який готується з збитими вершками.
Еспресо романо готується як звичайний еспресо, тільки з додаванням невеликого шматочка скоринки лимона.
Еспресо коретто — це кава, в який додається невелика кількість лікеру або горілки.
Рідко можна знайти людину, яка не любить каву еспресо. Деякі називають його карамельним і ніжним, інші — гірким, міцним і густим. Описувати цей напій можна дуже довго, але справжній смак і аромат можна відчути тільки після того, як спробуєте, тим більше що приготування не займає дуже багато часу і сил, а для цього потрібно тільки терпіння і бажання.

Немає коментарів:

Дописати коментар