середу, 30 серпня 2017 р.

Як вибрати каву

Як вибрати каву і на що звернути увагу

У світі немає тих людей, хто не любить каву. Є ті, які його обожнюють і ті, які ніколи не пробували справжній натуральний напій. Якщо людина п’є розчинну каву з пакетика і каже, що кава — це несмачно, стає просто смішно. Тут, як ні в якому іншому продукті, все залежить від якості. Чим воно вище, тим напій смачніше й пахучіше, а ще й корисніше. Вже давно відомо, що невелика кількість кави впливає на наш організм позитивним чином, але не всім відомо, що це стосується тільки натуральної. Для того, щоб отримувати кожен день справжню насолоду і не завдавати шкоди своєму організму, кожному потрібно знати, як вибрати каву.
Зміст:
  • Сорти кави
  • Яка кава краще: зерновий, мелений або розчинна?
  • Вибір помелу
  • Зовнішній вигляд зерен
  • Ступінь обжарювання
  • Упаковка
  • Бренд
  • Відео рада

Сорти кави

Експерти налічують близько 200 сортів кави, хоча основними є тільки два: арабіка і робуста. Відрізняються вони тим, що перший сорт менш міцний і гіркий, у ньому простежується помітна кислинка, а другий сорт містить більше кофеїну і надає дуже підбадьорливий ефект. Але смак і аромат кавових зерен ще залежить і від місцевості, в якій вони виросли. Значення має абсолютно все: кліматичні умови, грунт, дерева, які ростуть біля плантацій.
Так, арабіка з Африки значно відрізняється від американської. Навіть кави на сусідніх плантаціях і може мати суттєві відмінності. Тому треба дивитися на повну назву кави, яке складається з виду, країни, міста, гори, де виріс цей кави. А іноді вказують навіть і порт, через який відправили продукт на інший континент. Наприклад, відома назва «Бразильська арабіка Сантос» говорить про те, що цей вид кави вирощений в Бразилії і був відправлений через порт Сантос.
В залежності від географічного розташування арабіка має такі смакові характеристики:
Бразилія — міцний і насичений кави з терпкувато-горіховим смаком.
Колумбія — оксамитовий добре збалансований смак з легкою кислинкою.
Коста — Ріка кава з високою щільністю і чудовим ароматом.
Гватемала — кава з присмаком шоколаду і нотками квітів і спецій.
Індія — міцна кава з шоколадним смаком.
Ефіопія — кофе з легкою гірчинкою та легким ягідним смаком.
Кенія — сорт кави з легкої винної кислинкою та ягідним ароматом.
Кава може бути змішаним і не змішаним. Якісна суміш кави повинна складатися з 5-6 видів арабіки і робусти, які збирали на різних плантаціях і обсмажували окремо один від одного. Після змішування різних сортів кави набуває унікальний смак і особливий аромат. Досвідчені кавомани і професіонали постійно експериментують і змішують різні кавові зерна, щоб отримати найбільш відповідний смак кави.
Пропоновані кавові бленди поділяються на 100% арабіку, яка включає в себе кілька сортів з різних країн і суміш арабіки та робусти. Наявність цього сорту кави трохи знижує вартість продукту, хоча правильно підібране співвідношення навпаки покращує якість бленда. Це допомагає прибрати кислотність, зробити напій міцніше і ущільнити пінку.
Щоб отримати ідеальний еспрессо, в арабіку додають 10-15 % робусти, а для більшої міцності — до 30%. Але це тільки за умови, що це робуста високої якості. Існують і такі бленди, в яких її набагато більше, але це найчастіше не дуже якісний дешевий продукт або напій, розрахований на гурмана, який воліє різкий в’яжучий смак.
Суміші хороші тим, що її смак і аромат залишається незмінним на протязі довгого часу. Але їх якість залежить від багатьох параметрів: гарне поєднання, особливості кожного сорту, відсоткове співвідношення та особливості обжарювання.
Існує величезна кількість різних рецептів сумішей. Деякі спеціально призначені для приготування еспресо, одні підходять для сніданку, інші — для післяобіднього часу.
Якщо ви бачите в складі кілька африканських сортів арабіки або колумбійський кава з кенійським, то перед вами суміш Брекфаст, яка ідеально підходить для сніданку, добре бадьорить і тонізує. Для післяобіднього кави підходять ті ж сорти темного обсмаження.

Яка кава краще: зерновий, мелений або розчинна?

Коли ми приходимо в магазин, то губимося перед величезним вибором кави і навіть не завжди розуміємо, в чому ж їх відмінність. Відповідь дуже проста: в смаку і запаху. Справжні цінителі стверджують, що якісним є тільки каву в зернах і, на крайній випадок, мелений. Саме зернової кави має кращі смакові і ароматичні якості. Кава з вагових зерен найсмачніший, так як він свіжіше, ніж розфасований. Найкраще молоти кавові зерна безпосередньо перед приготуванням, так як аромат зберігається не більше двох годин.
Рекомендується купувати не більш як 200 г зерен за один раз, адже в домашніх умовах вони втрачають свої якості вже через тиждень.
Гурмани взагалі не визнають розчинну каву, називаючи його коричнюватої бурдою. Цей кави повинен мати місце тільки в самих крайніх випадках, коли взагалі немає часу приготувати нормальний напій. Не варто вибирати і ароматизований кави, так як всякі добавки геть вбивають справжній кавовий смак.
Якщо ви віддаєте перевагу економити час і пити розчинну каву, то вибирайте якісний дорогий вид. Найкращим вважається сублімована кава, він виготовляється тільки з натуральної сировини. Його гранули повинні бути великими і щільними, світло-коричневого кольору. Темний колір означає, що кава пересмажили. Дивіться, щоб на упаковці не було написано, що додані якісь ненатуральні компоненти.

Вибір помелу

Якщо ви вирішили купити мелену каву, то потрібно визначитися зі ступенем помелу. А це залежить від того, яким чином ви збираєтеся заварювати каву. Надтонкий помел схожий на борошно, він ідеально підходить для приготування східного каву в турці. Тонкий еспресо помел підходить для приготування в кавоварках, де через каву пропускається тонка струмінь пари. Тонкий помел, який займає майже 20 секунд, зберігається найбільше підходить для фільтрових кавоварок. Середній помел займає близько 13 секунд. Це універсальний помел, який підходить для всіх способів заварювання. На крупний (грубий) помел йде до 10 секунд. Частинки кави при цьому виходять розміром 0,8 мм. Підходить такий помел для заварювання в поршневих кавоварках.
Слід пам’ятати, що після помелу кави швидко втрачає свої ароматичні якості. Тому не варто відразу купувати великі упаковки і зберігати їх місяцями.

Зовнішній вигляд зерен

При купівлі розфасованих кавових зерен слід звернути увагу на наступні характеристики. По-перше, варто оцінити їх розмір. Потрібно пам’ятати, що зерна арабіки більше, ніж робусти і становлять близько 6-8 мм, Але бувають і виключення, до них, наприклад, відноситься єменська арабіка, яка є невеликий за розміром. Якщо ви купуєте 100% арабіку, то всі зерна повинні бути однакового розміру і форми. Якщо в цій суміші ви побачили дрібні зерна, то є ймовірність того, що додана дешева робуста.
Зовнішній вигляд зерен повинен бути правильної форми бобів, на дотик вони повинні бути приємними і бархатистими. На зернах не повинно бути плям і сколів, абсолютно виключені дрібні шматочки бобів. Єдине, що ви можете побачити зерна різного кольору у суміші Меланж. Це пояснюється тим, що в ній поєднані сорти різного ступеня обжарювання.
Аромат якісних зерен завжди повинен бути сильним, без натяку на гіркоту. Якщо ви чуєте запах згірклості або цвілі, то це означає, що термін зберігання такої кави вже давно пройшов.

Ступінь обжарювання

Вибираючи кави необхідно знати, що на його смак і аромат дуже впливає процес і ступінь обжарювання. Існує кілька ступенів обжарювання, прийом, треба знати, що, чим вона світліша, тим більше кофеїну міститься в зернах. Зерна темного обсмаження мають дуже насичений смак і аромат.
Несмажених зелені зерна мають сірий або сіро-зелений колір і майже не мають запаху. Скандинавська або новоанглійська обсмажування дуже легка. З таких світло-коричневих зерен виходить легкий напій з кислинкою. Кількість кофеїну в ньому досить високо, добре підходить для розведення молоком. При регулярній (середнього) ступеня обжарювання зерна набувають коричневий колір. Вони підходять для фільтрових кавоварок і френч-пресів. Французька (сильна) обжарювання робить зерна темно коричневими. З них виходить густий напій з яскраво вираженим насиченим ароматом. Ця кава з помірною кількістю кофеїну підходить для післяобіднього часу. Континентальна обсмажування увазі сильне подвійне обсмажування. Зерна при цьому стають кольору гіркого шоколаду. Це ідеальна обсмажування для приготування еспрессо. Сама темна обжарювання (італійська) робить зерна олійними, майже чорного кольору. З них виходить дуже насичений кави сильної гірчинкою. Чудово підходить для приготування еспресо та кави по-східному.
Слід зауважити, що сильне обсмаження іноді застосовують для того, що приховати явні дефекти зерен низької якості. У пересмаженої кави присутня легко вловимий запах гару. Найкращими вважаються не занадто темні, але добре просмажені зерна.

Упаковка

Якість кави можна перевірити і по упаковці, адже продукт краще зберігається у тому випадку, якщо його запакували правильно. Зерновий кави найкраще зберігається у вакуумному багатошаровому пакеті з клапаном. Він випускає ефірні масла і не пропускає повітря. Мелена кава має бути упакованим у вакуумний пакет. Запам’ятайте таке правило: хороший кави не може бути в пластиковій банці! Звертайте увагу виключно на бляху або скло. Кава в негерметичних упаковках (паперові пакети) не може зберігатися довше 2 тижнів.
При покупці потрібно уважно вивчити етикетку. На ній повинна бути максимальна інформація: країна походження, інформація про регіон і плантації, ступінь помелу і обсмажування. Завжди звертайте увагу на дату обсмажування та фасування. Дуже часто шахраї підробляють термін придатності. В цьому випадку потрібно добре понюхати кави.
Купувати краще в спеціалізованих магазинах, так як у них набагато менше ймовірність зустріти підробку. В них також більше вибір, та й продавець-консультант зможе вам допомогти з вибором або навіть дати продегустувати.

Бренд

Якщо ви вибираєте відомі перевірені кавові бренди, то можете бути впевненим, що кава буде якісним. На світовому ринку представлені німецькі, швейцарські, італійські, фінські та ін. компанії, які дорожать своїми покупцями і намагаються задовольнити всі їхні потреби. Треба для себе чітко усвідомити, що якісний кави не може коштувати дешево, а значить такий і купувати не варто.
Якщо ви скористаєтеся нашими порадами, як вибрати каву, то цей процес стане для вас набагато легше і допоможе вам придбати якісний товар.

Немає коментарів:

Дописати коментар