Кава ліберіка
Для
багатьох людей кава — це не просто напій, а цілий ритуал, з якого
починається кожне ранок. Він здатний швидко підняти нас на ноги і
гарненько підбадьорити, а також розслабити і скинути втому після роботи.
Вже сотні років вчені і лікарі сперечаються про користь кави, але
останнім часом аргументи «за» стали значно переважати. Однак варто
помітити, що треба пити якісний натуральний кава і не зловживати ним.
Сортів кавових зерен дуже багато, вони діляться по ботанічному та територіальною ознаками. Найбільш відомими видами є арабіка і робуста, про них напевно знає кожен кавоман.
Зміст:
Незважаючи на те, що даний вид не отримав промислового значення, він має свої переваги. Ліберіку поважають за насичений аромат, завдяки якому її включають до складу елітних сумішей, відомих у всьому світі. Аромат цього виду кави сильніше і насиченішим арабіки в кілька разів.
Вперше люди дізналися про це сорті ще триста років тому, проте популярність він отримав лише в минулому столітті. Родом цей сорт з африканської держави Ліберіка, зараз він вирощується і широко застосовується в Шрі-Ланці, Індонезії, Філіппінах і деяких інших країнах. Ростуть кавові дерева від екватора на північ, але знайти їх на плантаціях не так вже просто. Лише 2% території у всьому світі призначені для вирощування кавових дерев сортів ліберіка. Цей сорт був відкритий Адамом Афцелиусом, учнем Карла Ліннея.
Крім того, ліберіка хороша своєю невибагливістю. Ці дерева досить стійкі до несприятливих факторів, ідеально ростуть при жаркій температурі і підвищеній вологості. Ліберіка дуже стійка до різних захворювань, які часто вражають кавові дерева. Також вона не боїться ніяких комах. Єдиною небезпекою є іржастий грибок. З точки зору обробки вона дуже економна і не вимагає ніяких особливих затрат.
Все ж розведення ліберіки вважається не дуже вигідним заняттям, так як вона не може порадувати хорошим урожаєм. Також вона не може похвалитися чудовим смаком. Напій, зварений із зерен ліберіки, виходить слабким і порожнім. Саме тому в чистому вигляді ліберіку не використовують. Напій виходить недостатньо міцним, кофеїн становить від 0,7 — 2,4%.Занадто гіркий водянистий напій навряд чи припаде до душі якогось кавового гурману, навіть незважаючи на чудові якості аромату.
Хоча ліберіка не вживається в чистому вигляді, вона досить затребувана при складанні сумішей. З неї виходять розкішні бленди, родзинкою яких є незвичайний аромат ліберіки. Проте із-за різкого гіркого смаку навіть в суміші її рекомендується додавати зовсім небагато.
Завдяки використанню в кондитерській і кавовій промисловості, ліберіку продовжують широко вирощувати, хоч і не так, як арабіку або робусту.
Сортів кавових зерен дуже багато, вони діляться по ботанічному та територіальною ознаками. Найбільш відомими видами є арабіка і робуста, про них напевно знає кожен кавоман.
Зміст:
- Історична довідка
- Переваги ліберіки
Історична довідка
Ліберіка є третім за значимістю сортом кави, який на сьогоднішній день не дуже поширений. Її використовують лише в деяких країнах, а саме там, де вона і росте. Експорту даний вид кави не підлягає. Більша частина врожаю йде в кондитерську промисловість і тільки зовсім невеликий відсоток — у кавову промисловість.Незважаючи на те, що даний вид не отримав промислового значення, він має свої переваги. Ліберіку поважають за насичений аромат, завдяки якому її включають до складу елітних сумішей, відомих у всьому світі. Аромат цього виду кави сильніше і насиченішим арабіки в кілька разів.
Вперше люди дізналися про це сорті ще триста років тому, проте популярність він отримав лише в минулому столітті. Родом цей сорт з африканської держави Ліберіка, зараз він вирощується і широко застосовується в Шрі-Ланці, Індонезії, Філіппінах і деяких інших країнах. Ростуть кавові дерева від екватора на північ, але знайти їх на плантаціях не так вже просто. Лише 2% території у всьому світі призначені для вирощування кавових дерев сортів ліберіка. Цей сорт був відкритий Адамом Афцелиусом, учнем Карла Ліннея.
Переваги ліберіки
Ліберіка має відмінні зовнішні характеристики і вважається найкрасивішим кавовим деревом у всьому світі. Воно досягає в довжину 10 і більше метрів і має дуже великі красиві листя, схожі на опахало. Іноді можна зустріти дерева висотою до 18 метрів. Його ягоди мають рівну витягнуту форму і в розмірі перевищують арабіку майже в два рази. Одне кавове зерно досягає в довжину 3-4 см, а в ширину — 1-1,5 сантиметра.Крім того, ліберіка хороша своєю невибагливістю. Ці дерева досить стійкі до несприятливих факторів, ідеально ростуть при жаркій температурі і підвищеній вологості. Ліберіка дуже стійка до різних захворювань, які часто вражають кавові дерева. Також вона не боїться ніяких комах. Єдиною небезпекою є іржастий грибок. З точки зору обробки вона дуже економна і не вимагає ніяких особливих затрат.
Все ж розведення ліберіки вважається не дуже вигідним заняттям, так як вона не може порадувати хорошим урожаєм. Також вона не може похвалитися чудовим смаком. Напій, зварений із зерен ліберіки, виходить слабким і порожнім. Саме тому в чистому вигляді ліберіку не використовують. Напій виходить недостатньо міцним, кофеїн становить від 0,7 — 2,4%.Занадто гіркий водянистий напій навряд чи припаде до душі якогось кавового гурману, навіть незважаючи на чудові якості аромату.
Хоча ліберіка не вживається в чистому вигляді, вона досить затребувана при складанні сумішей. З неї виходять розкішні бленди, родзинкою яких є незвичайний аромат ліберіки. Проте із-за різкого гіркого смаку навіть в суміші її рекомендується додавати зовсім небагато.
Завдяки використанню в кондитерській і кавовій промисловості, ліберіку продовжують широко вирощувати, хоч і не так, як арабіку або робусту.
Немає коментарів:
Дописати коментар