середу, 30 серпня 2017 р.

Як варити каву в турці

Як варити каву в турці — деякі секрети

Турка — це самий старовинний посуд для приготування кави. Незалежно від того, що зараз багато різних машин для цього, турка все одно користується великою популярністю. Найчастіше в турці готується кава по-східному, тому що він виходить насиченим, густим і ароматний. У чому ж секрет? У тому, що, завдяки такому методу, кава не проціджується і гуща залишається в напої. З-за цього, кава зберігає свої корисні речовини, які містяться в кавових зернах.
Турка — це посудина з широким дном, довгою ручкою і вузьким горлечком. Вона може бути будь-якого розміру, але форма завжди зберігається. Найкращою туркою вважається та, у якій особливо вузьке горлечко. Що стосується матеріалу, то найкраща турка — це мідна з срібним покриттям усередині. Саме в такий турці варитися класичний кави по-східному. Також можна вибирати турку за обсягом. Виробник ставить на дні цифру, яка позначає кількість чашок.
Зміст:
  • Правила варіння у турці
  • Маленькі хитрощі
  • Який сорт кави краще вибрати
  • Готуємо разом у турці
  • Відео рецепт

Правила варіння у турці

Існують деякі правила приготування кави в турці:
  1. Кава має бути дрібного помелу.
  2. Вода, яку будете наливати в турку, повинна бути холодна, а краще всього крижана.
  3. Спочатку треба розігріти воду в турці, а потім насипати туди каву.
  4. Якщо хочете якісь добавки, то можна додати їх в турку. В якості добавок можуть бути прянощі і цукор, який можна додавати за смаком.
  5. Поки кава буде варитися, чашку, з якої будете пити каву, потрібно трохи підігріти. Можна просто налити в неї окріп, а перед наливанням кави в цю чашку, воду вилити.
  6. В процесі нагрівання кави, на поверхні буде з’являтися світла пінка. Цю пінку потрібно знімати і розкладати по чашках.
  7. Коли кава в турці почне підніматися, в останній раз слід перемішати і відразу ж розлити по чашках.
При правильному приготуванні в турці, в кожній чашці буде тонка світла пінка, яка буде покривати всю поверхню. Слід пам’ятати, що кава, ні за яких обставин не можна кип’ятити.
Часто запитують, як же варити каву, якщо пити розчинну просто вже набридло. Натуральна кава — це плоди кавового дерева, що росте в тропіках. Справжня кава володіє дуже приємним смаком. У наш час багато доводять шкоду кави, але насправді це не так. Вчені кажуть, що цей напій є відмінним стимулятором мозкової діяльності, а також підвищує стресоустойчивость.
Щоб правильно зварити каву в турці, необхідно спочатку правильно підібрати сам інвентар. Кава має бути мелений і краще всього дрібного помелу. Так він вийде більш ароматний і смачний.
Щоб приготувати каву в турці з молоком, потрібно просто зварити каву згідно всім правилам і коли наллєте каву по чашках, налийте трохи холодного молока.

Маленькі хитрощі

Кава ще в 1555 році був привезений з Сирії в Стамбул, де і почали варити в турці кава, який називали по-турецьки. Щоб приготувати такий кави, необхідно використовувати тільки кави дрібного помелу і додавати прянощі, такі як кардамон, аніс, корицю і гвоздику.
Але, як же приготувати каву в турці, якщо не робили цього ніколи? Для цього потрібно приготувати правильну турку, яка буде відповідати кількості приготувати порцій, плита, на якій можна нагріти і кава, дуже дрібно змелений.
Для якісної кави потрібні свіжі обсмажені зерна. Слід пам’ятати, що обсмажені зерна довго не зберігаються, так як втрачають свій незвичайний аромат і смак. Молоти такі зерна необхідно безпосередньо перед приготуванням, тому що самий кращий кава виходить з зерен, які тільки що перемололи. Молоти потрібно дуже ретельно, щоб домогтися самого дрібного помелу. Якщо кава буде дрібним, то напій швидше завариться і утворюється велика пінна шапка, під якою збережуться всі корисні речовини, божественний смак і аромат свіжої кави.
Щоб надати кави більш м’який смак, можна в турку покласти щіпку солі. Також важливо знати, що в турку не слід класти більше меленої кави, ніж одна-дві чайні ложки на чашку кави. Це буде шкідливо для здоров’я, і зайва гіркота вб’є справжній аромат і смак кави. Вода для кави повинна бути сирою. Кип’ятити кава ніяк не можна, бо зруйнується пінка і весь процес приготування піде нанівець. Коли готуєте каву, необхідно постійно стояти біля плити, не відволікатися, а то тільки зіпсуєте кави і забрудните плиту.
Коли кава буде готовим, можна додати в нього трохи холодної води, тоді гуща швидше осяде. Якщо думаєте, що смак кави залежить від марки, то ви глибоко помиляєтеся. Важливо купити каву в зернах і приділити увагу країні вирощування. Не варто купувати каву з Індії або Індонезії. Краще всього придбати кави, вирощений в Центральній або Південній Америці. Таку каву завжди смачний і ароматний.
Якщо бачите, що кавові зерна дуже сухі і аромат у них слабкий, не потрібно купувати таку каву. Швидше за все він дуже старий. Також придивіться, щоб на зернах не було ні найменших слідів плісняви, що трапляється дуже часто. Хороші свіжі кавові зерна повинні бути одного розміру і кольору.

Який сорт кави краще вибрати

Що стосується сорту, то краще всього брати арабіку, яка більш ароматна, а зерна досить великі і маслянисті.
Але якщо ви любите міцну каву, то беріть робусту, тільки слід розбавляти її з арабікою, так буде смачніше, так і кофеїну буде трохи менше.
Щоб приготувати каву в турці з пінкою потрібно спочатку трохи підігріти турку, а потім насипати кави і також трохи підігріти. Насипати цукор і тільки тоді влити сиру холодну воду у співвідношенні 100 мл води 2 ч. л. кави. Каву треба варити на маленькому вогні, як тільки буде підніматися пінка, каву треба вимикати. Після цього таку процедуру можна повторити декілька разів. Кількість закипаний залежить від розміру турки, чим менше турка, тим менше закипаний потрібно. Головне, щоб пінка не лопнула, в іншому випадку аромат кави зіпсується.
Якщо не хочете доливати холодну воду, то можна просто стукнути турку об стіл, тоді гущавина осяде. За кольором кави вийде горіхового кольору з легкої пінкою. Поки кава буде варитися чашки потрібно обдати окропом, щоб вони були теплі, а потім влити в них готовий кави.
На Сході кави обов’язково вариться з щільною пінкою, тому що вважається, якщо подасте кави без пінки гостю, то таким чином образите його.
Є ще один секрет, варити каву потрібно швидко, тому що якщо цього не зробити, то кава вийде гірким і навіть кисло-гірким. Найкраща пінка виходить у кави дрібного помелу. Саме з-за цього вона і виходить.
Кава повинна нагріватися довго. Найкращим помічником у цьому виступає цукор. Взагалі цукор пригальмовує процес нагрівання, так як виступає не найкращим провідником тепла. Тому він дуже важливий в приготуванні кави в турці. Цукор також допомагає отримати кращу пінку.
Якщо ви бачите в готовому кави дрібні частинки, то це означає, що кава варився менше часу. Так що не варто прискорювати процес приготування кави.

Готуємо разом у турці

Практика показує, що варити каву краще маленькими порціями, тому що у великих турків з великою кількістю води кава виходить недовареним або ж навпаки, перевареним.
Для того щоб приготувати каву в турці потрібні прості компоненти:
  • кава мелений — 2 ч. л.
  • цукровий пісок — за необхідності
  • сира холодна вода — 100 мл
  • турка з вузьким горлечком
Турку потрібно перед приготуванням поставити на плиту і підігріти, тільки не перестаратися, щоб вона не підгоріла. Потім додати каву і трохи підігріти, щоб кава віддав свій аромат турці. Після цього потрібно додати цукор, перемішати, а вже тоді налити сиру воду. Що стосується температури води, то деякі вважають, що потрібна виключно гаряча вода, а інші навпаки — холодна. Варити каву краще на самому маленькому вогні, щоб він добре заварився. Коли пінка почне утворитися і підніматися вгору, потрібно стежити, щоб вона не пішла з турки. Коли вона підніметься на самий верх, прибрати турку з вогню. Пінка закупорює шийку турки і не дає аромату кави піти з посуду. Процес закипання краще повторити ще 1-2 рази. Коли кава буде готовий, постукати туркою кілька разів по столу і додати чайну ложку холодної води, щоб гуща швидше осіла.
Готовий напій необхідно розлити по підготовленим і підігрітим чашках і можна насолоджуватися ароматним і смачним кава. До того, як пити каву, потрібно щоб він у чашках постояв кілька хвилин. Якщо пити каву відразу, гуща потрапить в рот, а потрібно щоб вона осіла.

Немає коментарів:

Дописати коментар