середу, 30 серпня 2017 р.

Кава Арабіка

Кава Арабіка — види та історична довідка

Найпопулярнішим напоєм вважається не кава. Більш ніж 400 мільярдів чашок випивається щорічно на планеті. Кава — це напій, який об’єднує людей для душевної бесіди. Також цей напій допомагає підбадьоритися під час втоми. Він має приємний аромат і смак. З ранку чудово випити чашечку кави з молоком, а обід доповнити міцним чорним кави.
Якщо не захоплюватися вживанням такого підбадьорливого напою, а пити його в помірних кількостях, то можна подолати втому і підвищити швидкість звичних для виконання справ.
Зміст:
  • Звідки походить Арабіка
  • Види Арабіки
  • Цікаві факти про Арабіці
  • Історична довідка
  • Кавове відео

Звідки походить Арабіка

Аравійська кава — це кавові зерна, які вперше почали використовувати для приготування напою. Дерево арабіки росте на гірських схилах, на висоті понад 1000 м над рівнем моря. Ще, таке дерево росте порівняно невисока — десь до 8 м, у деяких випадках і до 5 м. Хоча якщо погано залицятися, то воно може досягти висоти 10 м. Але, така висота дерева зменшить врожайність, тому за аравійським деревом обов’язково потрібен догляд. Кавові дерева зазвичай підрізають на висоті 120-480 сантиметрів. Гілки такого дерева дуже великі і розлогі.
Саме ж дерево дуже примхлива, так як не переносить перепади температури, вимагає поживний грунт зі своєрідним мінеральним складом. Урожай такої кави збирають 1-2 рази на рік, тому що дозрівання відбувається не менше півроку. Після обсмажування зерна стають рівномірного коричневого кольору, довгастої форми і мають кислуватий присмак.
Що стосується кількості кофеїну в такому напої, то вона невелика. Але, це все залежить від місця вирощування, тому що чим вище над рівнем моря росте кавове дерево, тим менше кофеїну воно має, і навпаки, чим нижче росте дерево арабіки, тим більше кофеїну в зернах.
Арабіки вирощують багато, близько 70% від усієї кількості кави. Але, цей кави вважається дуже дорогим, найпоширенішим і улюбленим. Вартість такої кави пояснюється тим, що відбувається багато витрат на його вирощування, на добрива, так як арабіка дуже чутлива до шкідників і комах. Хоча багатьох плантаторів це не зупиняє, і вони намагаються вирощувати у себе саме цей сорт кави.

Секрети вирощування

Арабіку дуже складно виростити, а ще складніше вберегти від шкідників. Хоча в наш час вже в результаті селекції вирощують більш стійкі сорти Арабіки, які також є більш ароматними та смачними.
Зараз дерево цієї Арабіки практично ніде не вирощують, а практикують вирощування подсортов, які сильно відрізняються, як за смаком, так і ароматом. З цієї ж причини, на упаковці з Арабікою вказують рік і місце збору врожаю. Таким чином, дегустаторам кави легше робити різні суміші.
Але, смак Арабіки, як і будь-якого іншого кави, залежить також від кліматичних умов, в яких вона вирощена. Ще важливим моментом є обробка зерен і їх зберігання. Навіть найсмачніші сорти Арабіки, після неправильного транспортування на спеці, можуть мати дуже неприємний смак. Тому, якщо ви купуєте зерна арабіки, то читайте на етикетці, звідки він був доставлений. Якщо це місце віддалене від морського порту, то можна отримати абсолютно неприємний смак і аромат напою, хоча кава дуже якісний і не підроблений.

Види Арабіки

Існує кілька різновидів арабіки. Одним з таких видів є Арабіка Бурбон, який був завезений французами на острів Реюньон. Ця Арабіка найбільш урожайна, серед всіх її видів. Коли-то цей сорт переважав на бразильських плантаціях, але через деякий час, коли закладалися нові плантації, першість на себе перебрав сорт Дордонь-ново, який є природною сумішшю двох сортів.
Ще одним різновидом є Арабіка Марагоджип. Цей вид відомий своїми дуже великими зернами, які мають деяку пористість. Марагоджип вважається кава-мутант, які виявили в місті Марагоджип, що в Бразилії. Через невеликий період часу він поширився по всій країні і завоював популярність серед любителів цього напою. Коли ця кава поширився по всьому світу, він набував своєрідний аромат того грунту, на якій виріс. З цієї причини існують розбіжності щодо Марагоджип, тому що одні вважають його дуже смачним, а інші зовсім протилежної думки. Ця кава має низьку врожайність, тому дуже рідко можна побачити на кавовому ринку.
Взагалі плоди кави арабіки мають еліптичну форму, довжиною близько 1,5 см. колір плодів темно-червоний або жовтий. Дозрівання плодів відбувається близько 9 місяців. Стиглі ягоди мають дуже міцну шкірку, а зерна вкриті сіруватим оболонкою. В одній ягідці знаходиться два зерна, які мають довгасту, опуклі з одного боку, форму. Дерево арабіки починає плодоносити через 3-4 роки після посадки.

Цікаві факти

Арабіка — це найважливіше кавове дерево в світі. Його плоди дарують нам неповторний напій, без якого велика частина населення не уявляє свого життя.
Це дерево дуже примхлива, як вже вказувалося раніше, зростає дуже високо над рівнем моря. Часто виростають на схилах вулканів і гірських плато на висоті 2200 метрів, де температурні коливання від 15 до 24 градусів Цельсія. Таке кавове дерево не переносить морози, тому якщо вдарили морози на кавових плантаціях, то врожай у найближчий рік можна забути.
Цвітіння дерева аравійського відбувається після кожного сезону дощів, але щоб повністю дозріти необхідно близько 9 місяців. На одному дереві можуть бути і квітки і ягоди, тобто різна ступінь дозрівання плодів. Саме із-за цієї особливості Арабіки урожай збирають тільки руками, щоб не пошкодити недозрілі ягоди. Буває так, що дозрілі плоди струшують на підстилки. У Бразилії урожай Арабіки збирають вручну, але використовуючи спеціальні трясущие інструменти, які трясуть дерева, дозрілі плоди падають на землю. Після цього граблями згрібають ягоди з землі і просівають їх від сміття. А вже потім зерна піддають обробці.
Грунт, на якій ростуть такі дерева, повинна бути якісно удобрений і містити велику кількість мінералів. Дерево Арабіки дуже чутливе до паразитів і комах. Для того, щоб уникнути таких шкідників, використовують різноманітні пестициди та гербіциди. З-за таких витрат на вирощування, така висока ціна на самі зерна кави. Розмножуються кавові дерева з допомогою зерен.
Продуктивність цього кавового дерева невисока, за рік можна зібрати з одного дерева не більше 1 кг кавових зерен, обсмаживши які, отримаєте тільки 1 кг готових обсмажених зерен. Що стосується сортів Арабіки, то число коливається від 45 до 50. Смак самого напою дуже легкий з невеликою кислинкою.

Історична довідка

Сам кава Арабіка відомий земній населенню ще з VI століття. Спочатку його вирощували в Ємені та Ефіопії. Центром кавової торгівлі в той час була Мекка. Весь світ пив тільки Арабіку до початку XX століття, тільки потім з’явилися інші сорти кави.
Що стосується приготування кавового напою, то частіше змішують робусту і Арабіку. 100 % Арабіки використовується в тих випадках, коли необхідно відчути тонкий аромат, ніжний кислуватий смак і, з-за невеликого вмісту кофеїну, головне вплив на організм.

Немає коментарів:

Дописати коментар